Een verstopte afvoer ontstoppen is in veel gevallen zelf uit te voeren. Het is niet direct noodzakelijk om hiervoor een ontstoppingsdienst te bellen. Op deze pagina leggen we uit hoe je een leiding kunt ontstoppen, en wanneer je beter een specialist kunt inschakelen voor je verstopte afvoer.

wc ontstoppen deurne, leiding ontstoppen, leiding ontstoppen Antwerpen

Verstopte afvoer of verstopte leiding ontstoppen

riool ontstoppen, riool ontstoppen Antwerpen

Als je zelf wil ontstoppen, dan kunnen we twee methodes van elkaar onderscheiden; chemische en mechanische middelen:

Vragen over een ontstoppingen en of een verstopte afvoer? Even overleggen?

📱 +32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

1. Chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken voor de verstopte afvoer

Dit zijn de diverse middelen die je in de winkel kunt kopen. Hoewel er strenge eisen zijn op chemische producten, betekent dat niet dat je ieder chemisch ontstoppingsmiddel zomaar mag gebruiken. Zo zijn er middelen om te ontstoppen die de leidingen kunnen aantasten. Let altijd goed op de instructies en gebruik geen stoffen die de leidingen kunnen aantasten.

Wanneer je niet zeker weet van welke materialen de leidingen gemaakt zijn, kun je beter contact opnemen met een loodgieter.

FAQ: Mag je een leiding of afvoer ontstoppen met baking soda?baking soda en azijn

Ja, je kunt proberen een afvoerleiding te ontstoppen met behulp van soda en gebruik azijn. Hier is een eenvoudige methode:

 1. Giet wat baking soda in de verstopte afvoer.
 2. Giet langzaam een kopje azijn in de verstopte afvoer.
 3. Bedek de afvoeropening indien mogelijk (bijvoorbeeld met een afvoerstop of een natte doek) om het bruisende mengsel naar beneden te leiden in plaats van omhoog.
 4. Laat het mengsel 15-30 minuten bruisen. Dit kan helpen om vet, zeepresten en ander vuil in de afvoer op te breken.
 5. Spoel de afvoer door met een emmer warm water, het best heet water.

De reactie tussen baking soda & azijn creëert koolstofdioxidegas, wat voor bruisen zorgt. Dit bruisen kan helpen bij het losmaken van hardnekkige verstoppingen. Het is echter belangrijk om te weten dat deze methode mogelijk niet geschikt is voor alle soorten verstoppingen, vooral niet bij ernstige verstoppingen. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn professionele hulp in te schakelen.

2. Mechanische ontstoppingsmiddelen om je verstopte afvoer te ontstoppen

Dit is doorgaans een veilige methode die met normaal gebruik weinig schade op zal leveren. Bij mechanische ontstopping moet je denken aan de bekende rubberen ‘plopper’ op een steel. Daarmee creëer je een vacuüm, door de plopper op de juiste manier op en neer te bewegen kun je de blokkade losmaken.

Ook kun je bijvoorbeeld een rioolslang gebruiken, dit is een lange slang die je door de verstopte afvoer heen duwt om een hardnekkige verstopping te verwijderen. Professionele loodgieters maken ook gebruik van dit soort apparatuur, al gebruiken zij vaak duurdere modellen.

3. Een afvoerleiding ontstoppen met huismiddeltjes

Je kunt ook de bekende huismiddelen proberen om een afvoerleiding te ontstoppen. Hoewel daar een aantal veilige opties tussen zitten, moet je opletten met chemische reacties die sommige producten kunnen veroorzaken. Met heet water en wat zeep kun je ophopingen van vet soms losweken, een fles cola in de pot van het toilet gieten en een nachtje laten staan kan ook resultaat opleveren. Maar als je gaat werken met soda in combinatie met andere middelen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, ook met ‘onschuldige’ huismiddeltjes.

Hoe ontstaat een hardnekkige verstopping?

Er zijn meerdere oorzaken van de meeste verstoppingen. Bij de douche en badkuip zijn het vaak haren die zich ophopen in de afvoerbuis van de afvoer. De chemische middelen zijn gemaakt om organische materialen zoals haar op te lossen. Het toilet is ook gevoelig voor verstopping, omdat hier naast uitwerpselen ook andere zaken doorheen gaan.

Denk aan bijvoorbeeld plastic verpakkingen, maandverband en ook natte tissues. Die materialen lossen niet op in de afvoerbuizen en kunnen zo verstoppingen veroorzaken. Ook een flinke prop papier die niet doorweekt raakt kan tot een verstopping leiden. In de keuken zijn het vaak etensresten die de afvoerbuizen verstoppen. Gooi etensresten altijd in de vuilbak.

Verstopte afvoerbuis: beter voorkomen dan genezen

leiding ontstoppen

De afvoer ontstoppen is een oplossing, maar je zou uiteraard liever het probleem voorkomen. Door een zeef in het putje van de gootsteen te leggen voorkom je al veel problemen. Let ook op met de materialen die je door het toilet en de afvoer in de keuken spoelt. Veeg vette pennen eerst uit voordat je ze afwast in de gootsteen.

Daarnaast kun je zelf ook de zichtbare delen van de afvoer reinigen zoals de zwanenhals. Die knik in de buis zorgt ervoor dat nare geurtjes niet vanuit het riool naar boven kunnen komen. Maar ze raken ook vaak verstopt. Je kunt deze afvoerbuis ook zelf afkoppelen en zelf reinigen. Zorg wel voor bijvoorbeeld een emmer, spons, doeken en een beetje water. Als je niet oplet, dan kan het een vieze boel worden!

 

Veelgestelde vragen rond leidingen ontstoppen & verstopte afvoerbuizen

1. Hoe kan ik een verstopte afvoerleiding op een natuurlijke manier ontstoppen?

Voor een natuurlijke ontstoppingsmethode kun je baking soda & azijn gebruiken. Giet een kopje baking soda gevolgd door een kopje azijn in de afvoer, laat het bruisen en spoel het vervolgens weg met heet water. Deze methode kan helpen bij het opbreken van verstoppingen door vuil en vet.

2. Welke huishoudelijke artikelen kan ik gebruiken om mijn leidingen te ontstoppen?

Naast baking soda en azijn, zijn een rubberen ontstopper en heet water effectieve huishoudelijke middelen. Gebruik de ontstopper om druk uit te oefenen en eventuele verstoppingen los te maken, terwijl heet water kan helpen bij het wegspoelen van opgeloste materialen.

4. Wanneer moet ik professionele hulp inschakelen voor verstopte leidingen?

Als huiselijke methoden niet succesvol zijn, of als je regelmatig last hebt van verstoppingen, is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Een loodgieter kan de oorzaak van herhaalde verstoppingen identificeren en effectievere oplossingen bieden.

5. Wat zijn enkele preventieve maatregelen om verstopte afvoerleidingen te voorkomen?

Om verstoppingen te voorkomen, vermijd het wegspoelen van vet, haar en grote objecten. Gebruik regelmatig natuurlijke ontstoppingsmethoden zoals soda en azijn om ophoping te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam regelmatig heet water door de afvoerbuis te spoelen om vuil en zeepresten weg te spoelen.

Waarom kiezen voor Rioolprobleem als je een verstopte afvoer hebt?

 1. Voordelige ontstoppingsdienst met behoud van de beste kwaliteit en service.
 2. Grondige rioolinspectie, bijvoorbeeld door middel van geurdetectie of camera inspectie, alvorens meestal overbodige rioleringswerken aan te vangen.
 3. 24/7 beschikbaar voor een ontstopping, elke dag van de week.
 4. Erkende vakmensen met jarenlange ervaring.
 5. Actief in de provincie Antwerpen en aangrenzende gemeentes.
 6. Betaling met Bancontact is ook mogelijk.
 7. Afvoer ontstoppen voor zowel bedrijven als voor particulieren.
 8. Hoog klanttevredenheidsniveau.
 9. Snelle oplossing voor ontstoppingen zowel binnen als buiten het huis.
 10. Professioneel en snel af van je verstopte afvoerbuis.
 11. Alle werken voeren we netjes uit.
 12. Jarenlange ervaring: een verstopte afvoer kent geen geheimen meer voor ons.
 13. Gebruik van de beste opsporingstechnieken en geschikt materiaal zoals camera- en geurdetectie.
 14. Onze specialisten gaan uit van de volgende redenering: er zijn geen problemen, alleen maar oplossingen!

Waar ontstoppen wij uw afvoerleiding? In Antwerpen & omgeving!

Onze afvoer ontstoppen of een rioolreiniging, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ruimingsdienst en ontstoppingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

 • Het centrum van Antwerpen en het Waasland.
 • regio Mechelen en de Kempen.

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook. Benieuwd naar wat klanten vinden van onze ontstoppingsdienst, rioleringswerken en rioolreiniging? Kijk dan HIER.

Vragen over een ontstoppingsdienst en of een verstopte afvoer? Even overleggen?

📱 +32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

Andere veelgestelde vragen – afvoerleiding ontstoppen

Is het veilig om chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken voor mijn doucheputje?

Hoewel chemische ontstoppingsmiddelen effectief kunnen zijn, kunnen ze agressief zijn en schade aan uw leidingen veroorzaken. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen om uzelf te beschermen. Als alternatief kunt u kiezen voor meer milieuvriendelijke ontstoppingsmethoden.

Wanneer dien ik een professional in te schakelen voor het ontstoppen van mijn doucheputje?

Als u na verschillende pogingen nog steeds niet in staat bent om de verstopping te verwijderen, of als de verstopping zich diep in de leiding bevindt, is het raadzaam om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen om verdere schade te voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn doucheputje verstopt raakt?

Om verstoppingen te voorkomen, kunt u regelmatig het doucheputje schoonmaken en een haarvanger gebruiken om te voorkomen dat haar en andere vuildeeltjes in het putje terechtkomen.

Wat moet ik doen als het water niet wegloopt uit mijn doucheputje?

Als het water niet goed wegloopt, duidt dit meestal op een verstopping. Probeer eerst een ontstoppingsmiddel of een ontstoppingsveer. Als dit niet werkt, is het raadzaam om een ontstoppingsdienst te bellen.

Hoe kan ik een verstopt doucheputje ontstoppen?

Een veelvoorkomende methode is het gebruik van een ontstoppingsmiddel speciaal voor doucheputjes. Daarnaast kunt u een ontstoppingsveer gebruiken om verstoppingen te verwijderen. Als de verstopping ernstig is, is het toch wel raadzaam om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.

Waarom raakt mijn doucheputje verstopt?

Doucheputjes raken vaak verstopt door een ophoping van haar, zeepresten, huidvet en andere vuildeeltjes die tijdens het douchen wegspoelen.