Leiding ontstoppen

Een leiding ontstoppen is in veel gevallen zelf uit te voeren. Het is niet direct noodzakelijk om hiervoor een ontstoppingsdienst te bellen. Op deze pagina leggen we uit hoe je een leiding kunt ontstoppen, en wanneer je beter een specialist kunt inschakelen.

wc ontstoppen deurne, leiding ontstoppen, leiding ontstoppen Antwerpen

Afvoerleiding of leiding ontstoppen

riool ontstoppen, riool ontstoppen Antwerpen

Bij zelf een leiding ontstoppen kunnen we twee methodes van elkaar onderscheiden; chemische en mechanische middelen:

Vragen over een leiding ontstoppen en of deze ontstoppingsdienst? Even overleggen?
📱+32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

1. Leiding ontstoppen met chemische ontstoppingsmiddelen

Dit zijn de diverse middelen die je in de winkel kunt kopen. Hoewel er strenge eisen zijn op producten, betekent dat niet dat ieder product ook geschikt is om zomaar te gebruiken. Zo zijn er middelen om te ontstoppen die de leidingen kunnen aantasten. Let altijd goed op de instructies en gebruik geen stoffen die de leidingen kunnen aantasten.

Wanneer je niet zeker weet van welke materialen de leidingen gemaakt zijn, kun je beter contact opnemen met een loodgieter.

2. Mechanische ontstoppingsmiddelen

Dit is doorgaans een veilige methode die met normaal gebruik weinig schade op zal leveren. Bij mechanische ontstopping moet je denken aan de bekende rubberen ‘plopper’ op een steel. Daarmee creëer je een vacuüm, door de plopper op de juiste manier op en neer te bewegen kun je de blokkade losmaken.

Ook kun je bijvoorbeeld een rioolslang gebruiken, dit is een lange slang die je door de leiding heen duwt om verstoppingen te verwijderen. Professionele loodgieters maken ook gebruik van dit soort apparatuur, al gebruiken zij vaak duurdere modellen.

3. Een leiding ontstoppen met huismiddeltjes

Je kunt ook de bekende huismiddelen proberen om een leiding te ontstoppen. Hoewel daar een aantal veilige opties tussen zitten, moet je opletten met chemische reacties die sommige producten kunnen veroorzaken. Met warm water en wat zeep kun je ophopingen van vet soms losweken, een fles cola in de pot van het toilet gieten en een nachtje laten staan kan ook resultaat opleveren. Maar als je gaat werken met soda in combinatie met andere middelen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, ook met ‘onschuldige’ huismiddeltjes.

Hoe ontstaat een verstopping? 

Er zijn meerdere oorzaken van verstoppingen. Bij de douche en badkuip zijn het vaak haren die zich ophopen in de leiding van de afvoer. De chemische middelen zijn gemaakt om organische materialen zoals haar op te lossen. Het toilet is ook gevoelig voor verstopping, omdat hier naast uitwerpselen ook andere zaken doorheen gaan.

Denk aan bijvoorbeeld plastic verpakkingen, maandverband en ook natte tissues. Die materialen lossen niet op in de leidingen en kunnen zo verstoppingen veroorzaken. Ook een flinke prop papier die niet doorweekt raakt kan tot een verstopping leiden. In de keuken zijn het vaak resten van eten die de leidingen verstoppen.

Beter voorkomen dan genezen

leiding ontstoppen

De leiding ontstoppen is een oplossing, maar je zou uiteraard liever het probleem voorkomen. Door een zeef in het putje van de gootsteen te leggen voorkom je al veel problemen. Let ook op met de materialen die je door het toilet en de afvoer in de keuken spoelt. Veeg vette pennen eerst uit voordat je ze afwast in de gootsteen.

Daarnaast kun je zelf ook de zichtbare delen van de afvoer reinigen zoals de zwanenhals. Die knik in de buis zorgt ervoor dat nare geurtjes niet vanuit het riool naar boven kunnen komen. Maar ze raken ook vaak verstopt. Je kunt deze leiding ook zelf afkoppelen en zelf reinigen. Zorg wel voor bijvoorbeeld een emmer, spons, doeken en water. Als je niet oplet, dan kan het een vieze boel worden!

Waar ontstoppen wij uw leiding? In Antwerpen en omgeving!

Onze leiding ontstoppen, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ruimingsdienst en ontstoppingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

  • Het centrum van Antwerpen en het Waasland.
  • regio Mechelen en de Kempen.

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook. Benieuwd naar wat klanten van ons vinden? Kijk dan hier.

Vragen over een leiding ontstoppen en of deze ontstoppingsdienst? Even overleggen?
📱+32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE