Lekkage opsporen

Er ligt een natte plek op de vloer, maar je ziet niets druppelen. Of er ontstaan vochtplekken op de wand, en je weet niet waar deze vandaan komen. Lekkage opsporen in huis kan heel lastig zijn, want de oorzaak ligt vaak op een onverwachte plek. Hoe kun je een lekkage opsporen en belangrijker nog; wat moet je vervolgens doen?

lekkage opsporen

Hoe kun je een lekkage opsporen?

Door iedere woning lopen veel buizen en leidingen waar diverse stoffen doorheen gaan. Koud water, warm water, uitwerpselen van het toilet, of gas voor de verwarming. Veel van deze leidingen zijn onzichtbaar voor de bewoners. Je ziet alleen de buizen die langs de muren aflopen, en de aansluitingen die uit de muur komen. Je kunt bij de opsporing van een lekkage als eerste de zichtbare leidingen nalopen. Bij radiatoren bevindt het lek zich vaak bij de knop van de radiator of bij de aansluitpunten. Controleer of deze goed vastzitten en of de schroefdraad vochtig is. Bij een aansluiting van gas moet je een speciale tape gebruiken om de schroefdraad volledig af te sluiten. Gasmoleculen zijn namelijk zeer klein, en kunnen door een metalen schroefdraad heen sijpelen. Als je er zeker van bent dat de lekkage zich niet in het zichtbare deel van de leidingen bevindt, dan wordt het tijd om de specialist in te schakelen zoals Rioolprobleem.

Lekkage opsporen via professionele lekdetectie

Als je een vochtplek op de muur krijgt, betekent dat niet altijd dat het lek zich daar ook bevindt. Zo kan een buis op zolderhoogte lek zijn, het water druppelt naar beneden en manifesteert zich in de hal bij de voordeur. Het is dus geen oplossing om zomaar te gaan breken, daarmee ontstaan er alleen maar meer problemen. Afhankelijk van het soort lekkage, worden er met professionele lekdetectie verschillende methodes toegepast om de lekkage op te sporen. Zo wordt er gewerkt met gekleurd en onschadelijke rook, die door de leidingen wordt gespoten. Het is ook mogelijk om een speciale camera door de leiding te voeren, dan kan u visueel naar een lek zoeken. Pas wanneer de positie van het lek is gevonden, zal er gebroken worden wanneer dat nodig blijkt te zijn. Zo blijft de overlast tot een minimum beperkt.

Gevolgen van lekkage

Er zijn twee gevolgen van lekkage te onderscheiden;

  • als eerste de gevolgen voor de woning
  • ten tweede de gevolgen voor de bewoners

Naast ongemak van natte plekken en vorming van schimmel kan het ook een gevaar opleveren voor de gezondheid. Denk aan reukloze gassen of sporen van schimmels die zich door de lucht verspreiden.

Uitblijven van de behandeling van een lekkage

Wanneer de oorzaak van een lekkage te lang onbehandeld blijft, kan dit grote gevolgen hebben. Vochtplekken in de wand kunnen zich verder uitbreiden, wat de structurele integriteit van de muur in gevaar kan brengen. Daarnaast zullen de kosten voor herstelling steeds verder oplopen. Dat geldt ook voor de onzichtbare buizen en leidingen. Door rotting en corrosie als gevolg van een lekkage zullen er steeds meer buizen beschadigd raken. De bereikbaarheid van leidingen is vaak niet optimaal, wanneer er meerdere wanden doorgebroken moeten worden kan dit tot veel ongemak en hoge kosten leiden. De lekkage opsporen en tijdig handelen is daarom van groot belang om meer problemen en hogere kosten te voorkomen.

Waar sporen jullie lekken op?

Een lekkage opsporen, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ontstoppingsdienst en ruimingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

  • Antwerpen-Centrum
  • Het Waasland
  • regio Mechelen
  • Noorderkempen

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook.