Er ligt een natte plek op de vloer, maar je ziet niets druppelen. Of er ontstaan vochtplekken op de wand, en je weet niet waar deze vandaan komen. Lekkage opsporen in huis kan heel lastig zijn, want de oorzaak ligt vaak op een onverwachte plek. Hoe kun je een lek opsporen en belangrijker nog; wat moet je vervolgens doen?

lekkage opsporen, lekkage opsporen antwerpen

Hoe kan je een lekkage opsporen?

Door iedere woning lopen veel buizen en leidingen waar diverse stoffen doorheen gaan. Koud water, warm water, uitwerpselen van het toilet, of gas voor de verwarming. Veel van deze leidingen zijn onzichtbaar voor de bewoners. Je ziet alleen de buizen die langs de muren aflopen, en de aansluitingen die uit de muur komen. Je kunt bij de opsporing van een lekkage in huis als eerste de zichtbare leidingen nalopen.

 • Bij radiatoren bevindt het lek zich vaak bij de knop van de radiator of bij de aansluitpunten. Controleer of deze goed vastzitten en of de schroefdraad vochtig is.
 • Bij een aansluiting van gas moet je een speciale tape gebruiken om de schroefdraad volledig af te sluiten. Gasmoleculen zijn namelijk zeer klein, en kunnen door een metalen schroefdraad heen sijpelen. Als je er zeker van bent dat de lekkage zich niet in het zichtbare deel van de leidingen bevindt, dan moet je beginnen denken om een specialist in te schakelen zoals Rioolprobleem.

Vragen over hoe wij een lekkage opsporen of over een andere ontstoppingsdienst? Even overleggen?

📱 +32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

Hoe kan je een lekkage herkennen?lekkage opsporen antwerpen

Een lek start vaak klein, en is daardoor nauwelijks zichtbaar. De gemaakte schade kan wel snel oplopen. Mede ook omdat je de lekkage niet zo snel zal opwerken. Hieronder geven wij signalen waarop je dient te letten als je een vermoeden hebt van een lek.

3 handige tips om lekkage op te sporen

 • Plekken door vocht of schimmel

Heb je last van vocht of vorming van schimmel op jouw plafond, muur of vloeren? Dan heb je misschien te maken met een lekkage. Andere signalen zijn bijvoorbeeld verf die afbladdert, een muffe rioolgeur in een bepaalde ruimte of behang dat los begint te komen.

 • Hogere rekening voor energie

Als de kosten voor energie plots beginnen te stijgen zonder grote aanleiding. Dan kan een lekkage ook hier de aanleiding zijn. Bepaalde isolatie werkt niet optimaal bij vorming van vocht en verliest zo zijn isolerende waarde met een stijging van de factuur voor energie als gevolg.

 • Hogere rekening voor waterlekkage, lekkage opsporen, Antwerpen, hogere rekening water

Als de kosten voor water plots beginnen te stijgen zonder grote aanleiding. Dan heb je wellicht ook met een lekkage te maken. Wat je hier het beste kan doen, is de meterstand van het water nauwkeurig in de gaten houden.  Vergelijk je dagelijks verbruik van enkele weken geleden met je huidig verbruik. Is er een flinke stijging, dan zit je zonder twijfel met een lek.

Via deze 3 tips kun je preventief zelf een lekkage opsporen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe minder groot de problemen zullen zijn. Wees dus zeker waakzaam voor een grote of kleine lekkage!

TIP: heb je sterke vermoedens dat er een lekkage is in jouw woning? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons voor een test om een kleine lekkage op te sporen en een eventuele herstelling. Als je reeds weet waar het lek is, dan kunnen we dit meteen voor u gaan herstellen.

Ontvang een gratis offerte voor onze ontstoppingsdienst “een lekkage opsporen” door met ons te ☎️ bellen of te 📧 mailen.

Lekkage opsporen via professionele apparatuur

Als je een vochtplek op de muur krijgt, betekent dat niet altijd dat het lek zich daar ook bevindt. Zo kan een buis op zolderhoogte lek zijn, het water druppelt naar beneden en manifesteert zich in de hal bij de voordeur. Het i dus geen oplossing om zomaar te gaan breken, daarmee ontstaan er alleen maar meer problemen.

Afhankelijk van het soort lekkage, passen we via een professionele lekdetectie verschillende methodes toe om de lekkage op te sporen. Zo werken we met gekleurd en onschadelijke rook, die we door de leidingen spuiten. Het is ook mogelijk om een speciale camera door de leiding te voeren, dan kan u visueel naar een lek zoeken. Pas wanneer de positie van het lek is gevonden, zullen we open breken wanneer dat nodig blijkt te zijn. Zo blijft de overlast tot een minimum beperkt.

Gevolgen van lekkage

Er zijn twee gevolgen van lekkage te onderscheiden;

 • als eerste de gevolgen voor de woning.
 • ten tweede de gevolgen voor de bewoners.

Naast ongemak van natte plekken en vorming van schimmel kan het ook een gevaar opleveren voor de gezondheid. Denk aan reukloze gassen of sporen van schimmels die zich door de lucht verspreiden.

Uitblijven van de behandeling bij een lekkage in huis

Wanneer de oorzaak van een lekkage te lang onbehandeld blijft, kan dit grote gevolgen hebben. Plekken met vocht in de wand kunnen zich verder uitbreiden, wat de structurele integriteit van de muur in gevaar kan brengen. Daarnaast zullen de kosten voor herstelling steeds verder oplopen. Dat geldt ook voor de onzichtbare buizen en leidingen.

Door rotting en corrosie als gevolg van een lekkage zullen er steeds meer buizen beschadigd raken. De bereikbaarheid van leidingen is vaak niet optimaal, wanneer we meerdere wanden moeten doorbreken, dan kan dit tot veel ongemak en hoge kosten leiden. Het waterlek opsporen en tijdig handelen is daarom van groot belang om meer problemen en hogere kosten te voorkomen.

Waarom kiezen voor Rioolprobleem als ultrasone lekdetectie specialist?

 1. Voordelige ultrasone lekdetectie specialist met behoud van een uitstekende kwaliteit en service.
 2. Grondige rioolinspectie, bijvoorbeeld door geurdetectie of camera-inspectie, alvorens rioleringswerken aan te vangen.
 3. Wij zijn 24/7 beschikbaar, elke dag van de week. Vanaf maandagochtend tot zondagavond.
 4. Erkende vakmensen in het veld met jarenlange ervaring. Jouw probleem zal in geen tijd verleden tijd worden.
 5. Actief in heel Antwerpen en omstreken.
 6. Betaling kan cash, maar wij beschikken ook over Bancontact systeem.
 7. Voor zowel particulieren als professionals.
 8. Hoog klanttevredenheidsniveau met onze diensten.
 9. Oplossingen voor ontstoppingen zowel binnen als buiten het huis.
 10. Professionele en snelle ontstoppings- en ruimingsdienst.
 11. Alle werken doen wij keurig en we kuisen nadien ook alles grondig.
 12. Jarenlange ervaring: ontstoppingen kennen bijgevolg geen geheimen meer voor ons team.
 13. Gebruik van de beste opsporingstechnieken en speciale geavanceerde apparatuur zoals bijvoorbeeld camera- en geurdetectie.
 14. Onze mensen hanteren de volgende stelling: er is geen probleem, alleen maar een oplossing!

Een lek opsporen, waar doen jullie dat? In Antwerpen en de ruime omgeving!

Een waterlek opsporen, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ontstoppingsdienst en ruimingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

 • Het centrum van Antwerpen en het Waasland.
 • regio Mechelen en de Kempen.

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook. Benieuwd naar wat klanten vinden van onze ontstoppingsdienst, rioleringswerken en rioolreiniging? Kijk dan HIER.

Vragen over hoe wij een lek opsporen of over een andere ontstoppingsdienst? Even overleggen?

📱 +32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

 

 

 

Veelgestelde vragen – lekkage opsporen

Kan ik mijn lekkage zelf repareren?

Kleine lekkages kunnen soms zelf worden gerepareerd, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de oorzaak van het lek grondig wordt aangepakt om toekomstige problemen te voorkomen. Bij twijfel is het raadzaam om een professional in te schakelen voor een nauwkeurige diagnose en reparatie. Rioolprobleem is u graag van dienst.

Welke methoden worden gebruikt voor lekdetectie?

Professionele lekdetectie kan verschillende methoden omvatten, zoals thermografie (infraroodcamera’s), vochtmeting, endoscopie (camera-inspectie), druktesten, kleurstoftests en akoestische lekdetectie.

Wanneer moet ik een professional inschakelen voor lekdetectie?

Als je vermoedt dat je een lek hebt maar de bron niet kunt vinden, of als het lek zich bevindt in moeilijk bereikbare of verborgen delen van je huis, is het verstandig om een professionele lekdetectieservice in te schakelen. Rioolprobleem helpt u graag verder.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van lekkages?

Veelvoorkomende oorzaken van lekkages zijn onder meer lekkende leidingen, kapotte dakbedekking, lekkende dakgoten, gescheurde voegen of kitnaden, defecte afdichtingen rond ramen en deuren, en verstopte afvoeren.

Hoe kan ik zelf een lek opsporen?

Je kunt proberen het lek zelf op te sporen door zorgvuldig te inspecteren op tekenen van vocht en door het volgen van water- of vochtsporen. Het gebruik van een vochtmeter kan ook helpen bij het lokaliseren van verborgen vocht.

Hoe weet ik of ik een lek in mijn huis heb?

Tekenen van een lekkage kunnen zijn: vochtige plekken op muren of plafonds, verkleuringen, schimmel- of schimmelgroei, een onverklaarbare stijging van de waterrekening, druppelende geluiden achter muren, en onaangename geuren.