Afvoer ontstoppen

Help, de afvoer is verstopt! Wat nu?

Als thuis het water niet meer doorspoelt, is dat een lastig probleem. Of het nu om de wasbak, de douchebak, het toilet of de regenpijp gaat: in al deze gevallen ontstaat er overlast. Het water kan immers niet meer weg? Natuurlijk kunt u proberen om zelf de afvoer te ontstoppen, maar meestal is dit niet eenvoudig. Regelmatig zit de prop namelijk wat dieper in de afvoer, kunt u er niet goed bij en is het dus lastig om deze te verwijderen. Maar als u een professionele ontstoppingsdienst inschakelt, weet u zeker dat uw afvoer weer goed wordt schoongemaakt en daarna weer optimaal werkt. Wacht daarom niet te lang met het contacteren van een ervaren en voordelig ontstoppingsbedrijf bij u in de buurt!

Oorzaken van een verstopte afvoer

Maar hoe kan het dat een van uw afvoeren verstopt raakt? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken hiervan? In hoofdzaak zijn er twee soorten verstoppingen mogelijk. De eerste is een verstopping in de hoofdleiding in uw woning of in de rioolafvoer buiten uw woning. Hierbij kunnen zelf meerdere zaken, zoals toilet, douche en gootsteen, verstopt raken. Ten tweede kan er ook sprake zijn van een lokale verstopping. Dit betreft dan en verstopping in de leiding van één apparaat, zoals de afvoerbuis van uw douche of bad. De hoofdoorzaken van verstopt geraakte leidingen zijn:

  • Het wegspoelen van vetten, verf en andere viezigheid door het toilet of via de gootsteen. Uiteindelijk kan dit tot verstoppingen in de leiding leiden.
  • Etensresten die aankoeken in de riolering en tot een prop leiden.
  • Kinderen die speelgoed en voorwerpen in de toiletmond gooien, omdat ze denken dat het een soort bad is.
  • Wie regelmatig zakdoekjes en hygiënemateriaal voor vrouwen – zoals tampons of maandverband – door het toilet spoelt, loopt een behoorlijk risico op het ontstaan van proppen in de afvoerleiding.
  • Resten van zeep kunnen vastkoeken aan de afvoerbuizen en op termijn een verstopping tot gevolg hebben.
  • Wanneer er ongezuiverd afvalwater uit het riool in uw rioolsysteem komt, kan dit een verstopping tot gevolg hebben. In dit geval ligt de oorzaak geheel buiten u zelf. Verder is het mogelijk dat het riool beschadigd of verzakt is, waardoor rioolwater niet meer goed afgevoerd wordt.

Zelf de afvoer ontstoppen: enkele tips

Uiteraard kunt u eerst proberen om het riool, als de prop in een van de afvoeren in uw eigen woning zit, zelf te verwijderen. U kunt bijvoorbeeld proberen om op volgende manieren de afvoer te ontstoppen:

  • Een ontstopper van rubber wil nog wel eens helpen bij een kleien verstopping. Als de verstopper niet goed afsluit in bij de afvoerput, windt er dan een doek omheen om voldoende grip te krijgen.
  • Gebruik een azijnoplossing of soda en giet hier kokend water bij. Laat dit en tijdje inweken en kijk dan of de prop verdwenen is.
  • Haal het zeefje uit het afvoerputje en maak die grondig schoon, ook met en ontvettingsmiddel.
  • Maak de afvoerbuis los en verwijder de sifon. Maak deze volledig schoon en ook de leiding rond het sifon.

Mocht een van de bovenstaande tips niet helpen, schakel dan direct een ontstoppingsbedrijf zoals Rioolprobleem in. Want niets is er vervelender als een toilet dat stinkt of een douche die onder water stroomt na elke douchebeurt. Neem daarom contact op met een professionele, voordelige en betrouwbare ontstopper bij u in de regio!

Volg rioolprobleem eveneens op social media voor extra tips: Facebook.

Vraag meteen een scherpe en vrijblijvende prijsopgaaf bij ons aan!

Bij rioolprobleem.be kunt u terecht voor alle soorten ontstoppingen. Zowel in uw eigen afvoersysteem als in het riool rond uw woning. Wij detecteren de verstopping snel en zorgvuldig en lossen het probleem snel en tergen een scherpe prijs voor u op. Vraag nu bij ons een vrijblijvende prijsopgaaf aan.