Septische put ledigen

Septische put ledigen? Wanneer jouw woning niet met het openbare rioolnetwerk is verbonden, dan zal je waarschijnlijk gebruik maken van een septische put. In de septische put komt al je afvalwater en afval terecht die je via de leiding in je woning wegspoelt. Hoewel een septische put ook verbonden is met het netwerk van riolen om het afvalwater weg te spoelen, moet je deze toch regelmatig ledigen

beerput ledigen, septische put ledigen

Wanneer de septische put laten ledigen?

Niets is vervelender dan in het huishouden dat te kampen heeft met verstoppingen. Wanneer de septische put vol raakt, neemt ook het risico op verstoppingen en overlast van stank toe. Vaak zijn dit de eerste tekenen die aangeven dat je de septische put moet ledigen. Er is niet een standaard termijn op te geven wanneer een lediging moet plaatsvinden. Dit hangt af van de grootte van de put. Een kleinere septische put zal vaker geledigd moeten worden dan een grote septische put. Het aantal personen in een huishouden kan ook van belang zijn. De put raakt eerder vol in een huishouden met meerdere personen dan in een huidhouden van 1 persoon.

Hoe ledig je een septische put ?

Wanneer het tijd is om de septische put te ledigen, kun je contact opnemen met een ontstoppingsdienst in Antwerpen. Zij zullen dan langskomen met een zogenaamde zuigwagen. Dit is een grote truck met een grote tank en een pomp. De pomp wordt aangesloten op de septische put en zal al het afval eruit zuigen. Het afval komt dan terecht in de zuigwagen. De pomp kan een grote hoeveelheid afval aan, dus het ledigen van een septische put hoeft niet heel veel tijd in beslag te nemen. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten. Als er extra werkzaamheden, zoals een verstopping behandeld moeten worden, dan kan het wat langer duren. Een grote septische put ledigen duurt uiteraard ook langer dan een kleine septische put.

Nadat de ontstoppingsdienst de put geledigd heeft, moet je de put vullen met water. Hierdoor kan de put weer goed werken en het voorkomt stankoverlast. Desgewenst kun je extra bacteriemiddel toevoegen zodat de put weer optimaal het afval kan verteren. De ontstoppingsdienst zal met de zuigwagen naar een rioolzuiveringsinstallatie rijden om het afval te lozen. Daar zullen ze het afval op een ecologisch verantwoorde wijze verwerken.

Een ruimingsattest aanvragen

Soms moet je er om vragen, maar na het ledigen van je septische put ontvang je van de ontstoppingsdienst een ruimingsattest. Hiermee kun je bij vragen een bewijs leveren dat de ontstoppingsdienst het afval uit de put bij een installatie voor rioolzuivering heeft afgeleverd en niet op plekken heeft gedumpt waar het het milieu kan schaden. Tevens geeft een ruimingsattest aan dat er enkel huishoudelijk afvalwater en sanitair afval is afgevoerd en dat er geen andere materialen, zoals zand of slib uit de put is gekomen en gestort.

Extra kosten voor meerwerk

Uiteraard betaal je bij de ontstoppingsdienst een bepaald tarief voor het ledigen van je septische put. In de regel zijn dit vaste tarieven. Maar er kunnen situaties voorkomen dat er meerwerk gedaan moet worden en waarbij je extra kosten voor de kiezen krijgt. Dit is bijvoorbeeld als er een ontstopping moet plaats vinden, de put op een moeilijk te bereiken plek zit of te ver van de weg af of als er een spoedinterventie moet plaatsvinden. Zit er vervuilde grond in de put, dan zal je die ook moeten verwijderen en dit zal extra kosten met zich meebrengen. In sommige gevallen is er sprake van sterk kleverig afval. De ontstoppingsdienst zal dit vuil onder hoge druk moeten verwijderen.

Tips om het aantal ledigingen te beperken

  • Het klinkt logisch maar veel huishoudens houden zich er niet aan: gebruik licht toiletpapier. Het gebruik van zwaar toiletpapier verhoogd de kans op verstoppingen.
  • Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen. Zij tasten ook de bacteriën in de septische tank aan die er juist voor zorgen dat afval wordt afgebroken.
  • Zorg dat bepaald soort afval niet door de afvoer gaat, zoals vet, azijn en eten.
  • Gooi geen afval wat eigenlijk in de vuilbak hoort in het toilet. Denk daarbij aan vochtige doekjes, tampons, maandverband en condooms.

Waar ledigen jullie een septische put?

Een septische put ledigen, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ruimingsdienst en onstoppingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

  • Antwerpen-Centrum
  • Het Waasland
  • regio Mechelen
  • Noorderkempen

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook.