Doucheputje ontstoppen

Het doucheputje ontstoppen: één van die vervelende klusjes in het huishouden. In het ene huishouden komt het niet vaak voor en in het andere huishouden is het om de haverklap raak. Er zijn een paar boosdoeners die ervoor zorgen dat het doucheputje verstopt raakt. Natuurlijk zorgt een groter huishouden voor meer ophoping van vuil. Wat de oorzaak ook is, vroegtijdig het doucheputje ontstoppen is erg belangrijk. Om niet alleen de overlast te beperken maar ook om schade aan de riolering zelf te voorkomen. Met actie bedoelen we een eigen missie maar ook de inschakeling van professionele hulp is een optie.

doucheputje ontstoppen

Hoe verstopt het doucheputje?

Het meest simpele antwoord op de vraag hoe het doucheputje verstopt raakt is: door gebruik. Doordat tijdens het douchen vuil, haren en verzorgingsproducten met het water het afvoerputje in spoelen, hopen deze resten zich op in het putje en het stuk riool daarna. Op een rijtje zijn dit de veroorzakers:

 • haren
 • vette shampoo- en zeepresten
 • vuil en stof
 • scheerschuim
 • schoonmaakmiddelen

De resten worden harder en stapelen op. De eerste tekenen hiervan zijn:

 • onfrisse geur
 • water dat niet goed meer doorloopt

Doucheputje ontstoppen: onderneem vroegtijdig actie!

Er zijn een aantal tips om zelf te proberen het afvoerputje te ontstoppen. Het is aan te raden om dit eerst zelf te proberen alvorens een vakman in te schakelen. Dit scheelt simpelweg tijd en geld.

 • Tip 1: de ontstopper. De oorzaak zijn hardnekkige resten vuil en proppen. Door de klassieke ontstopper zoals de stok en de zuignap te gebruiken trek je de afvoer vacuüm zodat de resten loskomen. Deze kun je vervolgens doorspoelen.
 • Tip 2: maak de sifon schoon. Haal de sifon los en reinig deze. Schroef deze er vervolgens weer op en controleer of deze goed vast zit. Deze tip werkt ook preventief. Door de sifon regelmatig schoon te maken kun je namelijk een verstopping voorkomen.
 • Tip 3: op een natuurlijke manier ontstoppen. Giet een kopje baking soda in het afvoerpotje en vervolgens een kopje azijn. Laat dit een kwartiertje inwerken en het zal gaan bruisen. Giet er vervolgens kokend water in. Dit kan een deel van het probleem letterlijk oplossen! En dat zonder chemische middelen. Je kunt deze methode een paar keer herhalen indien nodig.
 • Tip 4: de ontstoppingsveer. Koppel de sifon los en schuif de veer de afvoer in. Het is handig om op plekken te komen waar je normaal niet bij kunt.
 • Tip 5: afvoerzeefje. Deze tip is vooral preventief. Je hebt allerlei zeefjes op de markt die voor je afvoerputje zijn bedoeld. Dit zeefje vangt heel wat vuil op zodat de verstopping minder snel zal plaatsvinden.

Hulp inschakelen van Rioolprobleem bij doucheputje ontstoppen

Mochten bovenstaande tips geen uitkomst bieden dan zult u hulp moeten inschakelen. Misschien vind u het zelfs al een vieze klus in de eerste plaats en geeft u er de voorkeur aan om direct een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Er zijn verschillende rioolservice bedrijven die u kunt contacteren. U doet er goed aan om de dichtste te bellen en uw situatie uit te leggen. Hiermee kan het ontstoppingsbedrijf rioolprobleem dan direct een inschatting maken van de kosten. Zo komt u vervolgens niet voor verrassingen te staan. Overigens kunt u hier ook met andere vragen terecht. Zo is het bedrijf ook gespecialiseerd in bijvoorbeeld verstopping van het toilet, rioolreparatie, rioolvliegjes plaag, andere rioolproblemen, aanleg van riolering, uitbreiding of een inspectie.

Douchepuntje ontstoppen: voorkomen is beter dan genezen

Zodra men bewust wordt van de oorzaak van het probleem is het zaak om vanaf dan bewust te werk te gaan. Zo hoeft u niet steeds het vieze werk te doen of een ontstoppingsdienst in te schakelen. Zoals u wellicht weet is de combinatie haren en resten zeep de grootste boosdoener.

Door regelmatig even het doucheputje te reinigen voorkomt u erger. Het reinigen kan gedaan worden met de soda en azijn oplossing zoals bij de tips hierboven is beschreven. Het zou nog steeds kunnen gebeuren dat het vuil te hardnekkig is en ophoopt en er een ontstopping plaatsvindt. Ga niet zomaar aan de slag met chemische middelen om te onstoppen. Zeker niet met een mix daarvan, dit kan gevaar voor explosie betekenen. Maar ook kunnen chemische middelen schade toebrengen aan de riolering. Het verstandigste is om een rioolexpert in te schakelen. Dan geeft u het uit handen en hoeft u zich verder geen zorgen meer te maken of storen aan het water dat maar niet uit de douchebak wegloopt.

Waar ontstoppen jullie mijn doucheputje?

Ons doucheputje ontstoppen, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief in de grote regio rond Antwerpen:

 • Antwerpen-Centrum
 • Het Waasland
 • regio Mechelen
 • Noorderkempen

Volg Rioolprobleem nu ook op social media voor extra info rond het ontstoppen van je doucheputje: Facebook.