Riool, afvoer of wc ontstoppen

Verstopte riool ontstoppen? Last van verstoppingen in uw riool, afvoer of wc? Het ontstoppen van het riool is niet alleen een smerig klusje: soms komt er zelfs meer bij kijken dan u dacht.

Het belang van een goede riolering en de rioolspecialist

riool ontstoppen
We gebruiken dagelijks de douche, de wc en de vaatwasser. Al dat gebruikte water loopt automatisch door het afvoerputje weg. Dat is voor ons de normaalste zaak van de wereld.
We staan er dan ook niet bij stil dat we soms met een verstoppingen of defecte riolering te maken kunnen krijgen. Als u de volgende zaken opmerkt, is daar waarschijnlijk sprake van.

Stank

Rioollucht is een vochtige, muffe stank. Het kan ontstaan door een gebrekkige ontluchting van de rioolafvoer. Om stankoverlast voor te zijn moet er regelmatig ontluchting zijn.
Als de riolering kapot is, kan uw kelder of kruipruimte (deels) vollopen met afvalwater. Hierdoor kan niet alleen stank ontstaan, maar ook vochtproblemen kunnen optreden.
Het water loopt niet weg uit de douchebak of de wasbak. Uw wc spoelt niet meer door. Het water in de closetpot komt hoger te staan.

De oorzaken van een riool verstopping

Een probleem kan in elke afvoer, zowel oude als nieuwe afvoerleidingen, ontstaan.
Vuil, vet, zeepresten en aangekoekte etensresten kunnen zich aan de binnenzijde van de leidingen afzetten. Daardoor wordt de diameter van de buis steeds kleiner. Etensresten, haren, lucifers maar ook boomwortels, blokkeren graag de doorgang. Toch kan het riool ook door oorzaken van buitenaf verstopt raken. Als er aan de weg wordt gewerkt of het trottoir wordt vernieuwd, kunnen rioolbuizen schade oplopen.
En wat te denken van bladeren, die via de hemelwaterafvoer in de riolering terecht komen en zo een blokkade kunnen veroorzaken. Dan moet u het riool ontstoppen.

Hoe kunt u zelf een verstopte riool ontstoppen?

Vaak kunt u met eenvoudige middelen en rioolontstoppers de verstopping zelf verhelpen.

De gootsteen ontstoppen

Maak van soda of azijn een oplossing en spoel na met heet water.
Een eenvoudig middel is het gebruik van een mechanische ontstopper met rubberen kap en houten steel. Plaats de rubberen kap over het afvoerputje en beweeg de steel met krachtige bewegingen heen en weer.
Controleer of er haren, etensresten of ander vuil in de sifon zit. Zet allereerst een bak of emmer onder de sifon, om eventueel water op te vangen. Draai de sifon los en verwijder het vuil. Reinig de sifon goed met heet water en een sopje en draai deze weer vast op de afvoer. Loopt het water daarna nog niet weg? Dan zit de verstopping mogelijk verder weg. Met een zogenaamde ontstoppingsveer kunt u proberen de afvoer te ontstoppen. Stop de ontstoppingsveer voorzichtig in de afvoer met draaiende bewegingen. Beweeg de veer telkens een paar centimeter op en neer.

Biedt dit geen uitkomst, dan kunt u een vloeibare gootsteenontstopper toepassen. Lees de gebruiksaanwijzing grondig door.
Deze tips zijn, met uitzondering van het reinigen van de sifon, ook op een verstopte douche of bad van toepassing.

De WC ontstoppen

Koppel de WC los van vloer of wand en plaats een mechanische, rubberen ontstopper over de afvoer heen. Pomp met kracht de ontstopper op en neer. Hierdoor zou blokkade in het riool moet loslaten. Borrelend water is een teken dat het werkt. Lukt dat niet? Dan kunt u vervolgens een krachtige, vloeibare rioolontstopper toepassen.
Een laatste “wondermiddel” is een hogedrukreiniger. Heeft u een hogedrukreiniger of kunt u er een lenen? Zeker een poging waard. Vaak lukt het de verstopping hiermee te verhelpen.
Heeft u geen hogedrukreiniger kunnen bemachtigen? Giet dan vanaf een meter hoogte een emmer met heet water in het toilet. Het riool ontstoppen lukt zo soms ook op deze manier.

Verstopte riool ontstoppen door een professional

Misschien vindt u het riool ontstoppen lastig of gewoon een smerige bezigheid. Of hebben alle bovenstaande tips mogelijk niet geholpen om de verstopping blijvend te verhelpen. Dan is het tijd om onze professionele ontstoppingsdienst, of een met ons samenwerkende loodgieter, in te schakelen. Als de oorzaak binnen ligt, kan onze loodgieter u zeker verder helpen. Als de oorzaak buiten ligt, bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan de straat, kan de loodgieter dat aangeven. Vervolgens kunt u op basis van zijn bevindingen contact opnemen met de betreffende uitvoerder van de werkzaamheden of uw verzekering.

Onze rioolspecialist voert een grondige rioolinspectie uit. Dit kan met behulp van een rioolcamera of robotcamera. Een rioolcamera werkt net zoals een endoscoop en heeft een beweegbare kop. De weg die de camera aflegt wordt op een scherm weergegeven. Aan de hand van deze beelden, wordt vaak al duidelijk waar het probleem zich bevindt of waar het is ontstaan. Boomwortels wijzen vaak op een scheur in de rioolbuis, spinnenwebben op een droogstaand gedeelte van de riolering. Op basis van de camerabeelden kan een schadeoorzaak worden vastgesteld. Onze rioolspecialist geeft een advies voor de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld het riool ontstoppen, en stelt een plan van aanpak op.

Wanneer er het vermoeden van een breuk of scheur in de leiding kan een zogenaamde rookinspectie worden uitgevoerd. Wij sluiten de leiding af en blazen onder hoge druk een onschadelijke rooksoort naar binnen. De rook komt op de plek van schade naar buiten.

Verstopte riool ontstoppen: visuele inspectie

Een visuele inspectie, zonder gebruik van speciale apparatuur, is ook mogelijk. In sommige gevallen moet daar wel hak- en breekwerk voor worden verricht.

Verstopte riool ontstoppen: rioleringswerken

Uiteraard kunt u ook voor andere rioleringswerken, zoals het saneren of uitbreiden van uw rioleringsstelsel en het riool ontstoppen, bij ons terecht. Wij kunnen uw rioleringswerk preventief reinigen en ontstoppen, zonder hak- en breekwerk. Op die manier blijft overlast u zoveel mogelijk bespaard.

Verstopte riool ontstoppen: rioolgeur in huis

Bij een rioolgeur in uw huis sporen wij de exacte locatie van het probleem op met een geurdetector. Zo ontdekken wij of er een breuk of (haar-)scheurtjes in de leiding zitten en bieden wij een passende en afdoende oplossing.
Heeft u last van rioolvliegjes? Rioolvliegjes komen alleen in combinatie met een slecht functionerende of verontreinigde riolering voor. Pas als uw gehele riool schoon en technisch in orde is, kunnen de rioolvliegjes worden bestreden. Dit is van belang omdat rioolvliegjes zich voeden met in rioolslib aanwezige bacteriën. Ze kunnen zich in een razend tempo voortplanten en zo een plaag vormen. Het vrouwtje kan bijvoorbeeld ruim 200 eitjes per dag leggen.

Uw riool in de toekomst

Nadat uw riool is ontstopt, wilt u het bezoek van een bedrijf met specialisatie in ontstoppingen en de daarmee gepaarde kosten natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn diverse oorzaken voor een rioolprobleem aan te wijzen.
Allereerst dient u zich ervan bewust te zijn dat alles wat via de afvoer wegspoelt, eerst door de leidingen in uw huis heen gaan. Pas daarna komt het in het rioolstelsel terecht.
Wellicht gebruikt u uw afvoer op een verkeerde manier. Uiteindelijk is het riool bedoeld om ontlasting af te voeren. Dat veroorzaakt, evenals normaal toiletpapier, ook geen problemen.

Vochtige toiletdoekjes, maandverband en tampons en luiers kunnen niet alleen het rioolstelsel verstoppen, maar ook de waterzuivering ernstig verstoren. Hetzelfde geldt voor chemische middelen en (frituur-)vet.
Plaats een zeefje in de afvoer van de gootsteen om etensresten makkelijk op te vangen en te verwijderen. Vang braadvet en olie op in een plastic fles. Die kunt u naderhand bij de gescheiden afvalinzameling weggooien.
Gebruik bij douchen en de was niet meer doucheshampoo en wasmiddelen dan nodig. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.
Houd er wel rekening mee dat een rioolverstopping nooit volledig voorkomen kan worden. Bovengenoemde tips beperken dit risico echter voor het overgrote deel.

Waarom u ons het beste voor alles rondom uw riolering kunt inschakelen

Wij bieden een uitstekende rioolservice aan huis, met de meest geavanceerde technieken en ervaren medewerkers. Onze zeer complete bedrijfswagens zijn onder andere uitgerust met een hogedrukreiniger en een watertank. We hebben ook de beschikking over een inspectiewagen. En heeft u met spoed hulp nodig? Dan kunt u ook direct op ons en onze service rekenen! Liefst 24 uur per dag , 7 dagen in de week!

In welke regio’s voeren jullie ontstoppingen uit?

Een ontstopping bestrijden in het toilet of de keuken, waar doen jullie dat? Wel, Rioolprobleem is actief als ontstoppingsdienst en ruimingsdienst in de grote regio rond Antwerpen:

  • Antwerpen-Centrum
  • Het Waasland
  • regio Mechelen
  • Noorderkempen

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook.