4 Tips om de afvoer schoon te houden

De riolering is één van de beste uitvindingen aller tijden. Een systeem van buizen dat menselijk afval uit het oog en de woning verwijdert, wat wil je nog meer? Een afvoer die niet steeds verstopt raakt zou mooi zijn. Gelukkig kun je een verstopte afvoer doorgaans voorkomen door enkele eenvoudige handelingen in huis. Hier zijn vier tips om de afvoer of zwanenhals schoon te houden.

1. Afval in de afvalbak

Dit lijkt zo voor de hand te liggen, toch spoelen veel mensen zaken door het toilet die gewoon in de afvalbak horen. Denk aan plastic verpakkingen van cosmetica en verzorgingsproducten, wattenschijfjes en staafjes, of resten eten door de gootsteen in de keuken. Veeg borden na gebruik af in de afvalbak en gooi niet-organische resten altijd in de afvalbak naast het toilet.
afvoer schoon houden

2. Zeefje

Een goedkope maar zeer effectieve oplossing is een simpel zeefje op de gootsteen. Resten eten, haren en andere zaken worden opgevangen, daarna deponeer je ze gewoon in de afvalbak. Je kunt dit soort zeefjes in verschillende maten kopen en van verschillende materialen. Laat ze permanent liggen of leg ze even in de gootsteen wanneer je met vaste afvalresten aan de slag gaat.

3. Houd het klein

We kunnen geen advies uitbrengen over jouw ontlasting, maar wel over het toiletpapier. Gooi geen grote proppen papier in het toilet, als het papier niet tot in de kern doorweekt raakt kan dit voor verstopping zorgen. Scheur kleinere stukjes papier af en maak er geen vuistgrote ballen van. Dat geldt niet alleen voor ontlasting maar ook voor papier om je handen te drogen. Dat kunnen beter in de prullenmand.

4. Resten koffie

Hoewel we zeker niet adviseren alle koffieprut door de gootsteen te spoelen, mag er af en toe best een restje in de kop door de gootsteen. Gemalen koffie heeft een schurende werking en kan opgehoopt vet in de afvoerbuis reinigen. Zeker in combinatie met wat afwasmiddel tijdens de afwas kan een beetje gemalen koffie met een beetje zeep wonderen verrichten.

Vragen over onze ontstoppingsdienst? Even overleggen hoe we uw afvoer kunnen ontstoppen?

📱+32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE