Zo werkt een zwanenhals schoonmaken of vervangen

Een zwanenhals of sifon is een ingenieus stukje van de afvoer dat ervoor zorgt dat er geen nare luchtjes uit de riolering naar boven komen. Helaas is dit ook vaak het punt waar verstoppingen ontstaan. Gelukkig kun je een sifon zelf demonteren en reinigen in slechts enkele stappen. Hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina.

Eerste stap: Reinig de afvoer

Begin met het schoonmaken van de afvoer. Peuter alle restjes uit de gootsteen, gebruik een punttang voor de kleine restjes. Dit kan soms al de oplossing zijn om de afvoer weer werkend te krijgen.

Tweede stap: Zet een emmer onder de sifon

Een kleine maar belangrijke stap; plaats een emmer onder de sifon en maak de ruimte direct onder de afvoer leeg om smerige situaties te voorkomen.

Derde stap: Koppel de zwanenhals los

Verwijder de schroeven door ze tegen de klok in te draaien, een waterpomptang werkt doorgaans het beste. Door een doekje te gebruiken beschadig je de schroeven niet. Leg alle schroeven, rubbertjes en andere onderdelen netjes aan de kant, en in de juiste volgorde.

Stap 4: Reinig de sifon

Maak de buis schoon in een andere emmer met warm water met een sopje. Laat de buis weken zodat vet en andere resten goed losweken. Met bijvoorbeeld een oude afwasborstel of liever nog een plooibare borstel kun je de buis grondig schoonmaken.

Stap 5: Monteer de schone zwanenhals

Na het reinigen kun je vervolgens alle onderdelen terug gaan monteren. Vergeet de rubberen ringen niet om lekkage te voorkomen. Laat de emmer er voor de zekerheid tijdens het testen van de afvoer onder staan. Wanneer het water weer goed doorloopt en er geen lekkage te bespeuren is ben je klaar!

Wanneer de zwanenhals schoonmaken niet het gewenste resultaat oplevert, of als je dit liever uitbesteedt kun je uiteraard ook een ontstoppingsdienst uit Antwerpen inschakelen om het probleem grondig te inspecteren en nadien natuurlijk ook op te lossen.

Vragen over onze ontstoppingsdienst? Even overleggen hoe we uw afvoer kunnen herstellen?

📱+32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE