Tips voor het correct onderhoud van je riolering

Een correct onderhoud van je riolering is van groot belang om verstoppingen, lekkages en andere problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je riolering goed te onderhouden:

Voorkom het doorspoelen van verkeerde materialen

Spoel alleen menselijk afval en toiletpapier door het toilet. Vermijd het doorspoelen van bijvoorbeeld

  • vochtige doekjes;
  • tampons;
  • maandverband;
  • wattenstaafjes;
  • vet;
  • olie;
  • verf;
  • en andere materialen.

Deze kunnen verstoppingen veroorzaken.

Gebruik een afvoerzeefje

Plaats afvoerzeefjes of -roosters in gootstenen en doucheafvoeren om haren, voedselresten en andere deeltjes op te vangen die anders in de leidingen terecht zouden komen.

Voorkom ophoping van vet

Giet geen vet, olie of resten eten in de gootsteen. Laat vet afkoelen en gooi het vervolgens in de vuilnisbak.

Regelmatig doorspoelen

Spoel afvoeren en toiletten regelmatig door met voldoende water om kleine deeltjes weg te spoelen en ophoping te voorkomen.

Laat geen haren in de afvoer terechtkomen

Haren kunnen zich gemakkelijk rond andere materialen wikkelen en verstoppingen veroorzaken. Gebruik eventueel een haarnetje of -zeefje in de doucheafvoer.

Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen

Hoewel chemische ontstoppingsmiddelen soms effectief kunnen zijn, kunnen ze ook schadelijk zijn voor je leidingen op de lange termijn. Ze kunnen leidingen beschadigen en ook bijdragen aan milieuproblemen.

Professionele inspectie en reiniging

Laat je riolering periodiek inspecteren door een professionele ontstoppingsdienst. Ze kunnen eventuele problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen voordat ze groter worden.

Boomwortels beheren

Als je bomen hebt in de buurt van je rioleringssysteem, houd dan rekening met de wortelgroei. Boomwortels kunnen leidingen beschadigen en infiltreren. Overleg met een specialist over mogelijke maatregelen.

Gebruik rioleringsvriendelijk toiletpapier

Kies voor toiletpapier dat gemakkelijk afbreekt en vriendelijk is voor rioleringsystemen.

Bescherming tegen vorst

In koude klimaten is het belangrijk om je rioleringssysteem te beschermen tegen bevriezing. Isoleer blootgestelde leidingen en zorg ervoor dat ze goed geïsoleerd zijn.

Werk niet zelf aan complexe problemen

Als je merkt dat er een ernstig probleem is met je rioleringssysteem, zoals bijvoorbeeld een verstopping die je niet zelf kunt verhelpen, roep dan de hulp in van een professionele ontstoppingsdienst. Het zelf proberen op te lossen van complexe problemen kan immers leiden tot verdere schade.

Het regelmatig onderhouden van je rioleringssysteem kan aanzienlijke problemen en ook kosten op de lange termijn helpen voorkomen. Als je toch twijfelt of vragen hebt over het onderhoud van je rioleringssysteem, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een ervaren ontstoppingsdienst zoals Rioolprobleem.

Vragen over onze ontstoppingsdienst? Even overleggen hoe we het onderhoud van uw riolering kunnen aanpakken?

📱+32 0493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook. Benieuwd naar wat klanten van ons vinden? Kijk dan hier.