Rioollucht in huis ongezond

Uiteraard is het niet prettig wanneer de woonkamer naar het riool ruikt, maar is dit ook gevaarlijk voor de gezondheid? We ruiken de hele dag door luchtjes, sommige wat aangenamer dan de ander. Maar dat betekent niet per definitie dat ieder luchtje ongezond is. Het gaat bij stankoverlast vaak over de hoeveelheid gas die je inademt, voordat het gevaarlijk gaat worden. Op deze pagina beschrijven we twee gevaarlijke gassen die uit het riool kunnen komen, en welke risico’s deze rioolgassen met zich meebrengen.

Is rioollucht in huis ongezond?

Het korte antwoord is; ja, rioollucht in huis is ongezond. Dat betekent niet dat je bij een naar luchtje direct een ambulance moet bellen. Met name bij hogere concentraties kunnen rioolgassen schadelijk zijn.

Gevaarlijke gassen in het riool

Methaan en waterstofsulfide zijn twee gassen die vaak voorkomen in het riool. Daarvan is één stof met name vervelend, terwijl de ander echt gevaarlijk is.

Methaan

Dit gas noemen we ook wel ‘moerasgas’, omdat dit gas ook van nature voorkomt in het moeras. Methaan komt voor in situaties waar geen zuurstof aanwezig is, hierdoor hebben bacteriën vrij spel om zich te ontwikkelen. Naast het moeras is ook het riool een vruchtbare voedingsbodem voor methaangassen. Wanneer er ophopingen zoals vet en andere verontreinigingen ontstaan, kan de doorgang verstopt raken waardoor methaan zich kan vormen. In lage concentraties is methaan niet schadelijk, maar bij hogere concentraties kan het wel degelijk invloed hebben op de gezondheid.

Waterstofsulfide

Dit gas ruikt niet alleen heel sterk, het is ook schadelijk voor de gezondheid. Waterstofsulfide heeft de typische lucht van rotte eieren. Door de rotting van organische stoffen die zwavel bevatten ontstaat dit gas. Het zijn eiwitten die ook in de ontlasting voorkomen. Deze gassen worden tevens in het darmstelsel gemaakt wanneer je voedingsstoffen afbreekt. Hoge concentraties van dit gas zijn zeer gevaarlijk, wanneer je deze geur constateert en aanhoudt, dan dien je zeker actie te ondernemen.

Wat zijn de gevaren van rioolgassen voor de gezondheid?

Er zijn enorm gevaarlijke stoffen die volledig reukloos zijn, er zijn ook zeer stinkende stoffen die geheel onschadelijk zijn. De afvoer en riolering hoort niet te stinken, wanneer er nare luchtjes vanuit de leidingen komen is dat een teken van een probleem. Dit kan bijvoorbeeld een blokkade zijn, die naast een onaangename geur later ook voor andere problemen kan zorgen. Hier zijn enkele risico’s voor de gezondheid bij inhalering van schadelijke gassen vanuit het riool:

  • Irritatie aan de ogen, slijmvliezen en luchtwegen.
  • Hoge bloeddruk, een versnelde ademhaling of kortademigheid.
  • Misselijk gevoel en chronische hoofdpijn.

Hoe langer deze problemen zich voordoen, hoe groter de consequenties kunnen zijn. Zo kan de ademhaling in zijn geheel staken, je kunt het bewustzijn verliezen, of je ontwikkelt een chronische ziekte. Met name voor jonge kinderen, senioren die verzwakt zijn en mensen met medische problemen kan het tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer je dus onaangename geuren waarneemt die constant aanwezig zijn, is het verstandig om direct stappen te ondernemen om de oorzaak op te sporen en dit weg te nemen. Schakel hier indien nodig een specialist voor in.

Vragen over onze ontstoppingsdienst? Even overleggen hoe we uw rioollucht kunnen verhelpen?

📱+32 493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE