Wat zijn de tips om een lek op te sporen

Het opsporen van lekkages kan soms een uitdagende taak zijn, vooral als ze zich in moeilijk bereikbare gebieden bevinden. Hier zijn enkele tips om lekkages op te sporen:

Visuele inspectie

Begin met een visuele inspectie van mogelijke lekkagepunten, zoals kranen, leidingverbindingen, toiletten en zichtbare leidingen. Let op tekenen van vochtigheid, watersporen, schimmel of druppels.

Controle van de watermeter

Sluit alle waterbronnen in huis af en controleer of de watermeter nog beweegt. Als de meter beweegt terwijl er geen water wordt gebruikt, is er mogelijk een lek.

Luisteren

Gebruik je gehoor om eventuele lekkages op te sporen. Schakel alle apparaten en waterbronnen uit en luister aandachtig naar eventuele druppelgeluiden in de muren, onder de vloer of in plafonds.

Druk van de leiding testen

Sluit alle kranen en waterbronnen af, en noteer de watermeterstand. Wacht enkele uren en controleer vervolgens de meterstand opnieuw. Als de meter is veranderd, wijst dit op een lek.

Voedselkleuring

Voeg voedselkleuring toe aan het water in het toiletreservoir. Wacht enkele minuten zonder het toilet door te spoelen. Als de kleur in het toilet verschijnt, is er een lekkage tussen het reservoir en de toiletpot.

Thermografie

Gebruik een thermografische camera om temperatuurverschillen in muren en vloeren te detecteren. Lekkend water kan deze gebieden koeler maken dan de omliggende oppervlakken.

Apparatuur voor lekdetectie inschakelen

Er zijn gespecialiseerde lekdetectieapparaten beschikbaar, zoals ultrasone lekdetectoren en vochtmeters, die kunnen helpen bij het lokaliseren van lekkages, zelfs als ze verborgen zijn.

Rookproef

Sluit alle ramen en deuren in een kamer en gebruik een rookgenerator om rook in de kamer te verspreiden. Als er rook ontsnapt via scheuren, gaten of lekken, geeft dat de locatie van het probleem aan.

Professionele hulp

Als je de lekkage niet kunt vinden of als deze zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt, overweeg dan om een professionele ontstoppingsdienst of lekdetectieservice in te schakelen. Zij beschikken over geavanceerde apparatuur en kennis om een lek nauwkeurig op te sporen.

Conclusie lek opsporen

Onthoud dat het tijdig opsporen en repareren van lekkages essentieel is om waterschade en hogere waterrekeningen te voorkomen. Hoe eerder je een lek kunt opsporen en repareren, hoe beter.

Vragen over onze ontstoppingsdienst? Even overleggen hoe we uw lek kunnen opsporen?

📱+32 0493 752 480
📧 info@rioolprobleem.be
📜󠀢 󠀢OF VRAAG EEN OFFERTE ONLINE

Volg Rioolprobleem nu ook Facebook. Benieuwd naar wat klanten van ons vinden? Kijk dan hier.