Koolmonoxide; de onzichtbare sluipmoordenaar

Wanneer gas of hout niet volledig tot verbranding komt zal er koolmonoxide of CO² ontstaan. Omdat dit gas zeer gevaarlijk is voor de gezondheid maar kleurloos en reukloos is, noemen we ook wel eens de “onzichtbare sluipmoordenaar”. Wat de oorzaken en gevolgen van koolmonoxide zijn lees je op deze pagina.

Hoe ontstaat koolmonoxide in huis?

Wanneer een kachel, gastoestel, cv ketel, combiketel of geiser niet juist is geïnstalleerd of gebreken vertoont, is het mogelijk dat de brandstof niet geheel tot verbranding komt. Ook wanneer je open haarden en kachels met de verkeerde brandstoffen gebruikt, dan kan er sprake zijn van een onvolledige verbranding.

Hoe voorkom je een vergiftiging?

Ten eerste is het van belang om de stookinstallatie regelmatig te laten controleren door een erkend vakman. Zorg ervoor dat je de luchtaanvoer en luchtafvoer nooit afsluit bij een centraal mechanisch afzuigsysteem. De woning dien je namelijk voldoende te ventileren en de schoorsteen dien je eveneens jaarlijks te reinigen. Naast rookmelders is het verstandig om koolmonoxidemelders in huis te plaatsen. Let daarbij op de EN 50291 norm. Ook kan er een bepaalde geur/stank ontstaan.

Tekenen van mogelijk koolmonoxide in de woning

Hier zijn enkele tekenen die moeten leiden tot verdere inspectie:

  • Wanneer een gasvlam in plaats van blauw een oranje kleur heeft.
  • Wanneer er condensatie op de ramen ontstaat.
  • Wanneer je lichamelijke klachten ervaart zoals misselijkheid en hoofdpijn.

Deze signalen betekenen niet altijd dat er sprake is van koolmonoxide in huis, het is wel een risico dat je zo snel mogelijk dient te onderzoeken.

Wat moet je doen bij tekenen van koolmonoxide?

Begin met het openen van ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten. Neem daarna direct contact op met een specialist in verwarmingsinstallaties en laat een onderzoek uitvoeren. Omdat voorkomen uiteraard beter is dan genezen, adviseren we om eenmaal of tweemaal per jaar een controle van het verwarmingssysteem en eventueel de schoorsteen uit te laten voeren. Zo kun je de onzichtbare sluipmoordenaar in huis vermijden.