Koolmonoxide; de onzichtbare sluipmoordenaar

Wanneer gas of hout niet volledig tot verbranding komt zal er koolmonoxide (CO²) ontstaan. Omdat dit gas zeer gevaarlijk is voor de gezondheid maar kleurloos en reukloos is, wordt het ook wel de “onzichtbare sluipmoordenaar” genoemd. Wat de oorzaken en gevolgen van koolmonoxide zijn lees je op deze pagina.

Hoe ontstaat koolmonoxide in huis?

Wanneer een kachel, gastoestel, cv ketel, combiketel of geiser niet juist is geïnstalleerd of gebreken vertoont, is het mogelijk dat de brandstof niet geheel tot verbranding komt. Ook wanneer open haarden en kachels met de verkeerde brandstoffen gebruikt worden kan er sprake zijn van een onvolledige verbranding.

Hoe voorkom je koolmonoxide vergiftiging?

Ten eerste is het van belang om de stookinstallatie regelmatig te laten controleren door een erkend vakman. Zorg ervoor dat de luchtaanvoer en luchtafvoer nooit wordt afgesloten bij een centraal mechanisch afzuigsysteem. De woning moet voldoende geventileerd worden en de schoorsteen moet jaarlijks worden gereinigd. Naast rookmelders is het verstandig om koolmonoxidemelders in huis te plaatsen. Let daarbij op de EN 50291 norm. Ook kan er een bepaalde geur/stank ontstaan.

Tekenen van mogelijk koolmonoxide in de woning

Hier zijn enkele tekenen die moeten leiden tot verdere inspectie:

  • Wanneer een gasvlam in plaats van blauw een oranje kleur heeft.
  • Wanneer er condensatie op de ramen ontstaat.
  • Wanneer je lichamelijke klachten ervaart zoals misselijkheid en hoofdpijn.

Deze signalen betekenen niet altijd dat er sprake is van koolmonoxide in huis, het is wel een risico dat zo snel mogelijk onderzocht moet worden.

Wat moet je doen bij tekenen van koolmonoxide?

Begin met het openen van ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten. Neem daarna direct contact op met een specialist in verwarmingsinstallaties en laat een onderzoek uitvoeren. Omdat voorkomen uiteraard beter is dan genezen, adviseren we om eenmaal of tweemaal per jaar een controle van het verwarmingssysteem en eventueel de schoorsteen uit te laten voeren. Zo kun je de onzichtbare sluipmoordenaar in huis vermijden.