Is rioolrenovatie beter dan de riolering vervangen?

Een voordeel van rioleringsbuizen is het feit dat je ze niet ziet. Deze buizen worden netjes achter de muren en onder de vloer geplaatst. Daar heb je dus geen last van, tot het moment dat er een blokkade is, of wanneer ze versleten zijn. De riolering vervangen kan een ingrijpende klus zijn, rioolrenovatie kan dan een alternatief zijn. Wat is rioolrenovatie en welke voordelen heeft dit proces?

Wanneer zijn de leidingen aan vervanging toe?

Wanneer de loodgieter een keer langs moet komen om een verstopping op te lossen, is dat nog niet direct een aanleiding om de riolering te vervangen. Maar er komt een moment dat meer ingrijpende werkzaamheden onvermijdbaar zijn. Een volledige vervanging gaat gepaard met flink wat hak- en breekwerk. In sommige gevallen is tijdelijke uithuizing noodzakelijk. Een alternatief voor de riolering vervangen is rioolrenovatie.

Wat is rioolrenovatie?

Wanneer de leidingen niet meer goed functioneren is het mogelijk om een nieuwe laag aan te brengen, dit noemen we ook wel “relinen”. Eerst worden de bestaande buizen goed gereinigd, vervolgens wordt er een nieuwe laag aangebracht. Er zijn verschillende materialen mogelijk waaronder PVC, staal, en beton. Hierdoor wordt de riolering sterker en gladder. De diameter zal wel iets afnemen waarmee de capaciteit wat minder wordt.

Er zijn twee methoden om de bestaande buizen te relinen:

Een lange kous wordt met lucht in de buizen geblazen, de kleverige buitenzijde zal zich hechten aan de binnenwand van de buis.
Met een lange verfspuit worden een speciale spray in de buis gespoten. Deze methode is ook geschikt voor dunnere buizen.

Asbest riolering renoveren

Met name bij asbest riolering kan renovatie een oplossing bieden. Zolang asbest buizen onbeschadigd in de woning aanwezig zijn, leveren ze geen direct gevaar op. Door deze buizen een nieuwe bekleding te geven komen er geen asbestvezels vrij, waarmee de buizen snel en veilig verbeterd worden. Neem vandaag nog contact op met rioolprobleem.be